Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 10:44 - На този ден се навършват 19 години от смъртта на Фреди Меркюри
Автор: nymphie Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6052 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 RIP Freddie Mercury!image 

С неповторимата си артистичност и талант Фреди Меркюри е един от символите на миналия век. Заедно с останалите от групата Queen той създава непреходна музика и поставя летвата на височина, която малцина някога преминават. Фреди е покосен през 1991 година от вируса на СПИН. Фронтменът на Queen умира в дома си в Лондон на 24 ноември.

Родното име на Фреди е Фарох Булсара. Той се ражда на 5 септември 1946 година в Занзибар. Поласкан от съдбата малкият Фарох има заможни персийски родители. Името Фреди той получава в ранните години в английското училище, където има щастието да учи. Междувременно момчето взима уроци по пиано и бързо показва обещаващи заложби.

През 1964 година семейството на Фреди се мести във Великобритания заради политическите катаклизми в родния Занзибар.

Пред младия Фреди на Острова се отварят редица алтернативи. Той избира пътя на музиката и се записва в колежа по изкуствата Ийлинг. Там се запознава с басиста Тим Стафел, който тогава свири за незабележимата банда СМАЙЛ. Фреди ходи на репетициите на групата и става приятел с останалите членове на Смайл – китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър.

Амбициозното момче следва примера на Мей и Тейлър и сам започва да свири в местни групи като Ибекс, Рекидж и Сауър Милк Сий. Пианото се оказва недостатъчно за Фреди и той започва да пее. Така през 1970 година Тим Стафел напуска Смайл и Фреди заема неговото място до Брайън Мей и Роджър Тейлър.

Днешните Queen се раждат през 1971 година в Лондон. Групата се оформя след замирането на Смайл. Музата на Фреди, Брайън и Роджър идва от тежкия рок на Лед Цепелин, хармонията във вокалите на Бийтълс и глем-рока на Дейвид Бауи и Ти-Рекс. Комбинацията на всички тези влияния изграждат основата на бъдещата група. С началото на Queen Фарох Булсара става популярен вече като Фреди Меркюри.

В зората си Queen все още са без основен басист. След няколко проби, малко преди излизането на първия им албум, китарата хваща Джон Дийкън. Междувременно Фреди издава самостоятелния сингъл "I CAN HEAR MUSIC" под псевдонима Лари Лурекс.

Бляскавата визия на Фреди Меркюри дава нов облик на Queen. Групата се отличава от останалите рокбанди по това време още с премиерата на дебютния си едноименен албум през 1973 година. Постепенно те затвърждават своята запазена шоу марка, която повлича цяла вълна привърженици по целия свят.

Зад популярността на бандата вече стои сериозно творчество. През 1975 година радиостанциите завъртат един от най-големите хитове на Queen "Bohemian Parsody". Стихията на Фреди продължава с хитовете "Killer Queen", "Somebody To Love", "Don’t Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love" и "We Are The Champions".

В края на 70-те години на миналия век Фреди се превръща в идол на вече милионите фенове. Той хвърля в ужас публиката като си реже дългата коса и си пуска атрактивен мустак. Междувременно през октомври 1979 година се сбъдва една от неговите големи мечти. Фреди прави невероятно шоу с Кралския балет на Великобритания.

През 80-те години съдбата на Queen е наситена с повратности. Тогава е премиерата на албума "THE GAME" с хита "ANOTHER ONE BITES THE DUST" и едно от култовите турнета на групата.

Същевременно Queen пробват да сменят линията в своето творчетство. В пагубния за имиджа им албум "HOT SPACE" музиката е направена в денс стил. Музикалната общност посреща експеримента с резерви и в историята на групата този албум се нарежда като най-слаб.

Демонът на СПИН влиза в живота на Фреди Меркюри в края на 80-те години. Фронтменът на Queen обаче решава да остави тази фатална подробност от личния си живот в тайна. Фреди се концентрира върху музиката и на музикалния пазар последователно излизат албумите "THE MIRRACLE" през 89-та и "INNUENDO" през 91-ва година.

Болестта на Фреди Меркюри навлиза в критичен период. Амбицията му се оказва крайно недостатъчна да удържи коварния вирус . На 24 ноември 1991 година Фреди умира в дома си в Лондон. Месеци след гибелта на Меркюри, останалите организират грандиозен концерт на лондонския стадион Уембли. Всички приходи от паметното шоу са предоставени на сформираното антиСПИН движение MERCURY PHOENIX TRUST. В новата организация са имената на почитатели на Фреди като Elton John, George Michael, Metallica, Guns"N"Roses и други. 





Тагове:   ден,   смъртта,   Меркюри,   навършват,


Гласувай:
6



1. despinida - Шоуто трябва да продължи...
24.11.2010 10:49
.
цитирай
2. анонимен - da
25.11.2010 11:23
da navyr6vat se ,radvam se 4e nqkoi go e otbelqzal ,6toto ne 4uh ni6to po televiziite!!! Long live Queen!!!
цитирай
3. nymphie - Шоуто продължава..
25.11.2010 22:29
и без да е отбелязано по телевизията. Queen Forever!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nymphie
Категория: Лични дневници
Прочетен: 131370
Постинги: 121
Коментари: 71
Гласове: 594
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930